Ricko udforsker Sapa

Ricko er svært begejstret for det nordlige Vietnam, og nærmere bestemt Sapa-området! Han har boet på et lækkert lodge som han beskriver som værende ”i top 5 over de smukkeste steder jeg har boet!”, og været på en trekkingtur, han siger er ”en af de smukkeste turer han har været på igennem de sidste 15 år i Østen!” Det er helt sikkert værd at læse med, når Ricko her fortæller om hans tur til Sapa!

Søndag - Hanoi

Jeg landede i Hanoi søndag, hvor jeg havde en enkelt aften, inden jeg skulle videre til Sapa. Jeg brugte aftenen på at tage ud og spise lidt lokal mad, og se lidt af byen – Hanoi er jo stadigvæk en superfed og 100% autentisk by! Hanoi er indbegrebet af kaos – men på den fede måde, hvor man virkelig får et kulturchok - store mængder af mennesker og scootere, mange gader med forskellige butikker og gadekøkkener. Det er stadig en fascinerende by!

Mandag – Sapa

Mandag morgen blev jeg hentet af en rigtig fin minibus, hvor vi kørte små 6 timer op til Sapa. Turen i sig selv er fantastisk – lige så snart man kommer ud af Hanoi, starter alle rismarkerne, og man sidder bare og kigger ud af vinduet og nyder den vietnamesiske natur. Når man kommer op til bjergområderne, begynder vejene at blive lidt dårligere, men naturen bliver stadigt flottere! Her begynder dét, som Nordvietnam er kendt for – risterasser der er bygget op og ned af bjergsiderne.

Jeg ankommer i Sapa ved 13-tiden, og mødes med en af vores lokale guider. Vi tager herfra på en trekkingtur ned igennem de lokale stammelandsbyer, som rummer folk af mange forskellige, spændende minoriteter. Naturen heroppe er simpelthen verdensklasse – man er omgivet af bjerge og risterasser, som I også kan se på billederne længere nede.

En af de mest fantastiske, og mest overraskende ting ved Sapa, er hvor tæt man kommer på lokalbefolkningen. Det er sådan noget som jeg synes er rigtig interessant – at se hvordan en anderledes dagligdag foregår. Jeg har på de par dage jeg har været heroppe, besøgt 5 skoler, og har fået lov at komme med helt ind i klasseværelser, for at se hvordan børnene bliver undervist. Jeg har været med, når de har leget ude i skolegården, og når de har fået fri, hvor de render rundt og leger trygt i landsbyerne. Sapa er et af de steder i Østen, hvor jeg har oplevet at komme helt tæt på lokalbefolkningen, og virkelig kan mærke den fascinerende kulturforskel.

Et godt råd, hvis man er oppe i Sapa-området, er at medbringe sådan noget som blyanter, kuglepenne, papir eller blokke. Det er nemlig sådan nogle ting, skolerne har rigtig svært ved at få fat i, og noget de virkelig værdsætter.

Jeg har købt lidt og delt ud, og på opfordring fra vores lokalguide vil jeg sige det videre til jer, så hvis I har muligheden for det, så tag lidt med hjemmefra – de bliver så glade! ?

Efter denne her på mange måder både inspirerende og imponerende trekkingtur var slut, kørte jeg op til et sted der hedder Topas Eco Lodge, hvor jeg skulle have en enkelt overnatning.

Tirsdag – Topas Eco Lodge

Topas Eco Lodge ligger en lille times kørsel fra Sapa, og som I kan se på billederne længere nede, så er det bygget midt på en bjergtop – helt eminent gennemført!

Lodget er delvist dansk ejet – det er et dansk firma der har været med til at bygge det heroppe, og de har endda ansat en dansk kok. Kvaliteten af stedet er virkelig, virkelig høj og maden er verdensklasse!

Jeg har efterhånden set måske 2.000 hoteller rundt omkring i Østen, og hvis man kigger på helheden af Topas Eco Lodge, er det helt klart i top 5, over de smukkeste steder jeg har boet!

De har bygget sådan et fantastisk fedt infinitypool-område, hvor man kan ligge og kigge ud over selve Topas Eco Lodge, risterasserne og alle bjergene. En fantastisk ting ved lodget er også muligheden for at sidde på egen balkon med samme storslåede udsigt, i ledsagelse af f.eks. en kold øl.

Topas Eco Lodge arrangerer hver dag forskellige aktiviteter man kan deltage i, hvis man har lyst. De har blandt andet mountainbikes man kan låne, eller man kan deltage i nogle af deres guidede ture, og de tilbyder flere vandre- og trekkingture. Og ellers er det jo bare at nyde stedet, stilheden og roen – og slappe helt af.

Alle de ansatte på lodget er lokale fra Sapa, som Topas Eco Lodge har uddannet, og de er med til at gøre stedet helt autentisk. Topas gør meget ud af at støtte lokalsamfundet, hvilket er supergodt – det er en fed måde at være turist på!

Dem der ejer Topas, har også et andet lodge heroppe – det hedder Nam Cang Riverside Lodge, og ligger i en anden dal end Sapa.

Jeg tog på en af Topas Eco Lodges trekkingturer til netop denne dal, der var meget mindre turistet. Vi trekkede i små 5 timer, og det var ret hårdt – men en tur de fleste kan være med til. Denne tur er helt klart en af de smukkeste vandring- og trekkingturer jeg har været på gennem de sidste 15 år i Østen! Vi kom igennem rigtig mange lokale landsbyer, med næsten ingen turister og næsten halvdelen af turen brugte vi midt i rismarkeder og op og ned igennem de smukke dale.

Virkelig, virkelig en sindssygt flot oplevelse!

Jeg er her jo uden for rismarkernes høstsæson, og det kan man også se på billederne. Men hvis man tager herned i f.eks. juni eller juli, som er højsæsonen for rismarkerne, vil det kun være endnu flottere! Så virkelig en fed oplevelse!

Generelle anbefalinger

Der er flere rigtig gode muligheder for at opleve området i og omkring Sapa.

På vores 2-dages Homestay-udflugt, starter man i Sapa på en trekkingtur, hvor man kommer ind igennem mange lokale landsbyer, og herefter overnatter hos en lokal familie – en rigtig god måde at opleve både naturen og lokalkulturen på!

Det er også muligt at tage på en 3-dages udflugt hvor man har den første overnatning på Nam Cang Riverside Lodge, en trekkingtur rundt i lokalområdet, og derefter en overnatning på Topas Eco Lodge. Her får man mulighed for at opleve Sapa by, og nogle af de mange landsbyer som ligger i området.

En rigtig god kombination, ville være at starte i Hanoi og køre til Sapa, og derefter ud på vores 2-dages Homestay-udflugt: dag 1, trekkingtur fra Sapa, gennem de lokale landsbyer, og så med overnatning hos en lokal familie. Dag to, går man så lidt mere ud i naturen – som jeg også har været i dag – hvor man går ude i rismarkerne, nede i dalene og oppe i bjergene. Efter de her to dage, er man godt træt efter gode oplevelser og store indtryk, og så synes jeg at man skal forkæle sig selv med en overnatning på Topas Eco Lodge. Herfra tager man så en minibus tilbage til Hanoi – det ville være en super fed tur!

Jeg spiste på en restaurant der hedder Litte Vietnam i Sapa – det var et super hyggeligt sted, med virkelig god mad, og helt klart et sted jeg vil anbefale jer at lægge vejen forbi!

Opsummering

Efter en travl dag, er jeg nu tjekket ind i Sapa by, hvor jeg bor på et rigtig fint hotel inde i byen. Jeg er meget træt, og det har været en spændende og varm dag, men helt klart en af de største oplevelser jeg har haft gennem de sidste 15 år! Og noget som jeg virkelig synes folk skal opleve, hvis de har en smule interesse i naturoplevelser.

Ligeledes muligheden for at komme helt tæt på lokalbefolkningen heroppe og det indblik man får i deres primitive dagligdag - det synes jeg også er interessant: at se hvordan andre folk for dagligdagen til at fungere, og specielt med børn.

Så her der får man virkelig en anderledes oplevelse med hjem fra sin ferie – det er helt sikkert!

Sapa er et lidt fattigt område, men byen er rigtig charmerende – med små restauranter og caféer, lokale markeder, gadekøkkener og forskellige minoriteter.

Jeg benyttede også et af de lokale massagesteder, der hedder La Belle Spa – de ligger vist nr. 1 på TripAdvisor, og det var virkelig god og billig massage, som var godt tiltrængt efter at have været ude og vandre.

Oplevelsen af at bo på Topas Eco Lodge, som ligger meget isoleret på toppen af et bjerg, og oplevelsen af at bo inde i Sapa by, var meget forskellig – men jeg synes at kombinationen af begge dele, var helt perfekt!

I morgen skal jeg op på noget der hedder Mount Fan Si Pan, 3.143 m., som er det højeste bjerg der er i Vietnam. Og når jeg er færdig der, kører jeg med minibussen tilbage til Hanoi, hvorfra jeg tager til Ninh Binh i et par dage.”